onsdag 28 april 2010

530 och 46

Har kört dryga 30 mil nu. Var till affären där jag köpte idag och tänkte byta kedja mot en längre som passar till offroadhjulen. Inte hade de någon hemma inte. Det skulle ta ett par månader att få hem för de var så tunga så de går med båt. Oljefilter hade de inte hemma heller. Verkar lukta lite skit om den där affären.... Jag misstänker att det finns något oljefilter som passar men det är ju lite knepigt att hitta rätt. Får väl ta med mig filtret till en MC-affär och fråga om de har något som passa i värsta fall. Kedja kan jag ju köpa en på Biltema för 699:- men det känns lite onödigt. Det är synd att det är 530 det hade varit mycket lättare med 520 som ju är standard på de flesta cyklar.
Måste göra någon adapter för bakre kedjestyraren också då offroadhjulens bakdrev är 46 kuggar mot motardens 38. Kan iofs köra utan då jag inte kör så hårt. Får väl se hur det blir.
Bränsleförbrukningen ligger på 0,29 l/mil enligt mätaren vilket motsvarar ca 0,35 l/mil enligt GPS. Jag tror cykeln skulle må bra av lite mindre varv för 70-väg är på gränsen och på 90-väg varvar den väldigt mycket. tror kamaxeln är väldigt "snäll" för mest vrid verkar ligga på låg och mellanregistret.

tisdag 20 april 2010

Sving & länkage

Upptäckte att det var glapp i svingen häromdagen. Ca 5 mm längst ut på bakre svingarmen. Har skrivit ett mail till affären jag köpt av där jag bifogat skriftlig och bildlig dokumentation av de första 20 milen med cykeln. De svarade idag att jag skulle lämna in den för koll och att de skulle beställa de delar som behövde bytas. Det känns bra att de vill åtgärda saker som inte är helt bra.
Kunde dock inte hålla mig utan plockade isär allt ikväll. Ser ut att vara fina nållager som sitter. Antagligen SKF-kopior el. dyl. Alla såg fina ut men endast oljade - inget fett. Smorde in allt med hjullgaerfett och monterade ihop med loctite på alla skruvar. Kanske är det så med länkage att det är lite glapp? KTM har ju inget länkage så jag vet inte vad som är rätt?

Fruns moppe fick jag svar på att vissa tankmätare var felkopplade och sitter på fel pol. Rev hela moppen för att komma åt tankgivaren men där var det lödda anslutningar så jag fick riva lite till för att komma åt kontakterna i fronten. Mycket riktigt var det fel. Blå mot gul och gul mot blå. Bytte stiften och vips - tankmätare. För voltmätaren var det ännu enklare. En kabel som ej satt i sin kontakt. Fattade det dock som den mäter växelströmmen och inte batteriets likström? Mystiskt....

Hursomhelst en givande kväll i garaget. Nu är jag sugen på att få på offroadhjulen. Får nog bygga om kedjestyraren för att få till det då det bakrevet är 8 kuggar större...



söndag 18 april 2010

Toppfart

Testade toppfarten på E18 idag. Drog ca 2 km på full gas både öster och västerut. Väster=116 km/h och Öster=121 km/h. Ingen risk att man kör för fort alltså. Det är lite lustigt men farten bara dör när man kommer upp över 110 km/h. Den är pigg upp dit och jag har varvat över 9000 rpm på lägre växlar så det är inte vartalsbegränsat som man kan tro. Luftmotståndet är nog väldigt stort och jag hukade mig inte vid testerna.
I riktig fart innebär det således ca 100 km/h som max och det räcker ju för det mesta men på motorväg blir det tufft att hänga med i tempot:-)
Jag bytte även olja idag och slog i helsyntet. Cykeln har gått 19 mil så nu tror jag den är hyfsat inkörd. Oljefiltret var av papper så det måste jag efterlysa för kommande byten.

lördag 17 april 2010

Längre tur

Var ut på en längre tur idag. Det blev 10,3 mil enligt trippmätaren. Hade GPS på samtidigt och den sa 8,75 så mätaren visar alldeles för mycket. Givaren sitter i bakhjulet så med 18" offroad kan det nog stämma?
Jag tankade innan jag åkte och faktiskt så vaknade tankmätaren till liv. Den steg till fyra prickar. När jag åkt 10 mil var den nere på en prick och blinkade igen och då var det ca 3,5 liter, dvs. drygt halv tank kvar. Moppen drog rätt precis 3 liter på dagens tur. Då var det mest 70-vägar jag åkte på. Jag tror förbrukningen kan sjunka lite när den blir inkörd så neråt 0,25 l/mil tror jag man kan hamna på.
Monterade på trim-CDI'n ikväll också. Den kändes faktiskt lite rappare så det är möjligt att den är det. Tomgången steg ca 500 rpm märkte jag direkt. Stod med cykeln på tomgång i garaget och katalysatorn blev varm så den glödde. Vet inte om det är som det ska? Jag har inte justerat blandningsskruven något för jag tycker den går bra. Viss tveksamhet när den inte är helt varm men annars går den bra. Den är ju inte alls känslig på gasen så man kan gasa rätt mycket utan att den hugger. Tvärtom en RFS m.a.o.



torsdag 15 april 2010

Nu börjar det ordna upp sig!

Fick registreringsskylten idag så jag var tvungen att ta en liten tur. Det gick bra och cykeln går som en moppe ska tycker jag.
När jag kom hem parkerade jag i garaget och gick in och lade grabbarna. Efter en timma tänkte jag gå ut och titta till cykeln och då såg det ut som nedan. Hela tankens innehåll hade runnit ut. Typ 4-5 liter. Det som har hänt är att bränsleslangen lossnat från bränslefiltret. Filtret sitter innan soppakranen från tanken. Det har antagligen varit dåligt ditsatt från fabrik och chokearmen har nog gjort så att det hoppas isär då den låg emot.
Nu har jag dragit om och satt filtret efter kranen och satt dit riktiga klammer där jag tyckte det behövdes. Passade på att kolla över elsystemet när jag hade tanken av också och vissa kontakter satt ju inte så hårt....



tisdag 13 april 2010

Lite info

Google translate rekommenderas om man inte kan språket. Det är fyra sidor: http://www.bikehk.com/report/2009/r3482/

Shop i Finland: http://www.jm-racing.fi/product_catalog.php?c=126

Dansk sida: http://kinojserklubben.dk/

söndag 11 april 2010

Startproblem

1, Frun var ut och åkte med scootern idag. Den verkar funka bra. Gör ca 55 km/h vare sig man vill eller inte. Den får ju gå max 25 km/h men iochmed att det inte är nån strypning i variatorn är det ju svårt att få ner farten.

2, Bytte olja i motarden och fyllde på glykol. Tänkte provstarta den och se om den funkade. Jag provade först med elstart - inget livstecken. Sedan kickade jag - inget livstecken. Jobbigt. Fick hämta verktygen som följde med för att lossa stiftet. Ingen gnista! Skruvade loss sadeln för att prova den ostrypta CDI'n. Ingen skillnad.
Ja det var ju typiskt. Efter en timme gav jag upp och parkerade den för att åka tillbaka till affären imorgon. Surfade på internet efter kinesiska felsökningsschema och läste instruktionsboken för att kunna hitta något fel. Aha finns det en stor röd avstängningsknapp som bryter tändningen!!! Ut och prova igen och då startade den nästan direkt!
Tomgången var dock lite låg så jag tog en kort sväng på gatan för att testa lite. Parkerade den och hämtade en skruvmejsel för att kunna justera. När jag skulle starta var den död igen!!! Efter lite felsök upptäckte jag att stödet måste vara uppfällt för att kunna starta. Inte som brukligt att tändningen bryter med stöd nere och växel i alltså. Man lär sig något nytt varje dag.
Annars kändes motorkaraktären lite rolig. Sådär gummibandsseg och väldigt långa växlar. Ville inte varva den något men hoppas där finns lite mer att ge på högre varv. Effekten verkar räcka till att få upp den på slangen på ettan med koppling. Kanske tvåan om man står upp och gungar. Nu tror jag inte den håller för att slanga med i vilket fall men för att ge en vink om effekten.


lördag 10 april 2010

Nytt filter

Var och fick ett nytt bensinfilter till scootern idag. Nu verkar det funka och jag ser inga läckage efter ett antal minuter på tomgång. Frun får väl ta en provtur imorgon och se om det funkar. Den verkar otroligt slö men det ska väl en moppe vara. Jag kan hålla emot den när jag gasar fullt men jag är ju iofs rätt så stark:-)
När jag var i affären passade jag även på att kolla några tveksamheter hur motarden skulle monteras. Jag fick därmed kapa slangen för vevhusventilationen så den ska gå att ansluta till luftburken. Tycker det är lite dåligt att inte få någon monteringsanvisning faktiskt. Dock är instruktionsboken till motarden avsevärt bättre än till scootern. Det finns t.o.m. elschema.
Det jag också upptäckt är att tankmätaren och spänningsmätaren på scootern inte funkar. Det kan ju vara så att flottören fastnat? Får väl åka ett tag och sedan lämna in på garanti om det inte funkar. Vill inte gärna riva ner plastkåporna för att felsöka då de var lite knepiga att få dit.


Uppstart

Startade upp "Rosa Pantern" ikväll. Det gick bra. Startade ej på elstart men på kick efter kanske 10 kickar. Dock läckte det bensin som rann ut på golvet. Tror det är någon form av bränslefilter som sitter innan förgasaren som läcker. Jag plockade isär och provtryckte - och ja det läcker. Får åka tillbaka till affären imorgon.

Positivt var att den startade iallafall. Man är ju lite seg och osorterad som inte har ett bränslefilter på hyllan men det kommer nog med åldern. Jag tror jag har ett i stugan faktiskt? Inte hade jag skarvnipplar för 5 mm slang heller för den delen, annars hade jag nog koplat förbi filtret.

Bifogar bild på verktygen som krävs för Apollo RX. Inte har alla 32 mm hylsa och 12 mm insex i verktygslådan? Jag har då aldrig haft behov för det förrän nu.



fredag 9 april 2010

Closeups

Några detaljbilder nedan.










Inköpt

Köpte inte en - utan två kineser igår. En moppe till frun också. Har skruvat ihop dom nu och passformen på plasten är väl sådär. Men det gick ungefär som väntat. Monteringsanvisning fanns ju ingen så man fick köra på känsla.
Moppen är försäkrad och klar att ta i drift. Håller på och laddar batteriet nu.

Motarden väntar jag på registreringshandlingar. Det ska ta ca en vecka.





söndag 4 april 2010

Länkar

Några länktips. Hur man får sidorna klickbara har jag inte kunnat lista ut tyvärr. Vissa sidor får man köra Google translate på.
Specifikationerna varierar lite från sida till sida och tydligen kan man välja till annan förgasare, annan CDI-box eller annan tank etc. Standard verkar dock vara 8 liters tank vilket borde räcka ca 25-30 mil enligt vad jag läst.
Affär i Holland med lite info: http://www.orionmotors.nl/shop/
Länk 1: http://apollo.en.alibaba.com/product/227145863-200073175/Motorcycle_AGB_36_RX_250_.html
Länk 2: http://www.blackbeardpowersports.com/BBP-AGB36250.html
Länk 3: http://www.made-in-china.com/showroom/chinaapollo/product-detailBMZEhvdGliWg/China-EEC-Motorcycle-On-Road-AGb-36-RX250-New-.html
Bra forum: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&tl=en&u=http://www.bjbikers.com/index.php%3Foption%3Dcom_smf%26Itemid%3D53%26topic%3D35777.0&rurl=translate.google.com&twu=1&usg=ALkJrhiVKzDe--_ik-J2x46L5564yHOIEw